Het woord bij de daad

19u-21u | Krookcafé (gelijkvloers) | € 1 – € 5 |

Welk boek doet je de wereld anders bekijken?
Hoe heeft dit boek je aangezet om de wereld schoonheid en troost te schenken?
Waarom is dit boek het woord bij de daad?

Eva De Groote vraagt het aan Bregje Hofstede, Alain Platel, Khalid Benhaddou, Joke J. Hermsen, Barbara Raes en Jan Swerts.

De boeken:

Aansluitend kan je zelf met een van de gasten in gesprek gaan.

Schrijf in via deze link.

Leesgroepen

Duik zelf in een boek van een van de gastsprekers en kom naar de leesgroepen.
Samen met andere boekenliefhebbers wissel je je leeservaringen uit over Drift van Bregje Hofstede of Stil de Tijd van Joke J. Hermsen

Schrijf hier in voor leesgroep Drift.
Schrijf hier in voor leesgroep Stil de tijd.

Bregje Hofstede

Bregje Hofstede

Bregje Hofstede (1988) schrijft voor o.a. De Correspondent en De Morgen, en werkt momenteel aan een boek over slaap. Haar tweede roman, Drift, stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2019. Ze is mede-oprichter van feministisch collectief De Bovengrondse.

Joke J. Hermsen

Joke J. Hermsen

Joke J. Hermsen (1961) is schrijver en filosoof. Tot haar essayistische werk behoort onder meer Stil de tijd (Jan Hanlo Essayprijs 2011), Kairos. Een nieuwe bevlogenheid (shortlist beste filosofieboek van 2014) en Melancholie van de onrust (essay van de Maand van de Filosofie 2017). Haar laatste essay is Het tij keren met Rosa Luxemburg en Hannah Arendt. Hermsen publiceerde ook diverse romans, zoals De Liefde dus (2008) en Blindgangers (2012), die beiden voor de Librisprijs genomineerd werden. Rivieren keren nooit terug is een roman over tijd & herinnering en verscheen in 2018.

Foto: © Marijn Smulders

Barbara Raes

Barbara Raes

Barbara Raes werkte als programmator en artistiek leider van Kunstencentra BUDA en Vooruit. In september 2014 nam ze afscheid van de kunstensector met de tekst:  Stralend opbranden en stenen stapelen.

In januari 2016 richtte ze ‘Beyond The Spoken’ op, een werkplaats voor niet-erkend verlies waar ze met kunstenaars nieuwe rituelen creëert.  Raes cureerde de afgelopen jaren ook Theater Aan Zee (2018), Unacknowledged Loss (Kaaitheater, 2019) en Amen & Beyond (Vooruit, 2019).

Alain Platel

Alain Platel

Alain Platel is orthopedagoog van opleiding. Hij is mede-oprichter van en regisseur bij het Gents danstheatergezelschap les ballets C de la B. Deze zomer verscheen zijn eerst boek Requiem pour L. waarin Platel zijn meest intense voorstelling ooit van zich afschrijft. Hij neemt de lezer ook mee in de fascinerende geschiedenis van les ballets C de la B. Fotocredtis: © Chris Van der Burght

Jan Swerts

Jan Swerts

Jan Swerts is componist-pianist met een licht obsessieve hang naar melancholie. Zijn zwarte gal bracht verstilde albums als Anatomie van de melancholie en Schaduwland voort. In 2018 schreef hij samen met journalist Lander Deweer Een duiker op Mars, over de grenzen van normaliteit. In het voorjaar van 2020 verschijnt een tweede boek, De laatste stilte, over ons dierbaarste goed dat met uitsterven bedreigd is. Maar bovenal probeert hij aan de lerarenopleiding van de UC Leuven-Limburg – met de moed der wanhoop – talig sterke en cultuurminnende leerkrachten te vormen.

Foto: ©Sebastien Van Malleghem

Khalid Benhaddou

Khalid Benhaddou

Khalid Benhaddou is een eigentijdse stem in de Vlaamse moslimwereld. Hij is imam en voorzitter van het Platform van Vlaamse imams. Tevens is hij onderwijsdeskundige, oprichter van Cirra en projectleider Diversiteit Ugent. Hij is auteur van Is dit nu de islam?, Halal of niet? en Mag God nog (met Rik Torfs). Dit najaar verscheen zijn nieuw boek Verdwaald in verlichting, een dialoog over de verlichting met politiek filosoof Patrick Loobuyck.
Eva De Groote

Eva De Groote

Eva De Groote was jarenlang curator in de Vooruit.  Daarna was ze een van de oprichters van Timelab, een werkplaats om de plek van de kunsten in de samenleving te onderzoeken. Sindsdien volgt ze resoluut haar schrijvershart. Haar literair debuut, Na de regen, is dit voorjaar verschenen.

Tijdens ‘Het woord bij de daad’ treedt ze graag aan als gastvrouw-moderator.