Het woord bij de daad

 

Dirk De Wachter              De Avonden – Gerard Reve

“Ik ben psychiater geworden via de literatuur”

 

Heleen Debruyne             Niets om het hoofd op neer te leggen – Françoise Frenkel

“Engagement is luisteren naar mensen en durven toegeven wanneer je verkeerd bent.”

 

Assita Kanko                     Le Deuxième Sexe – Simone de Beauvoir

 

Alicja Gescinska Filip        Oblomov – Ivan Gontsjarov

Alicja Gescinska gebruikte het boek “Oblomov” als basis voor haar thesis en toetst haar theorieën over vrijheid in haar leven telkens aan het boek.

 

Peter Verhelst                   Moby Dick  – Herman Melville 

“Ik lees om zo intens mogelijk te leven”

 

Khalid Benhaddou            ‘Een geschiedenis van de wereld door moslimse ogen’ – Tamim Ansary

“Dit boek opende mijn ogen. Toen ik dit boek las vielen alle puzzelstukjes samen..”

 

 

19u-21u | Krookcafé (gelijkvloers) | € 1 – € 5 | volzet

 

Welk boek doet mij de wereld anders bekijken?
Welk engagement maakte het wakker?
Waarom is dit boek het woord bij de daad?
Eva De Groote vraagt het aan Dirk De Wachter, Alicja Gescinska, Peter Verhelst, Heleen Debruyne, Khalid Benhaddou en Assita Kanko. Aansluitend kan je met de gasten in gesprek gaan.

Peter Verhelst

Peter Verhelst

Peter Verhelst is dichter, romancier en regisseur . Dit voorjaar brengt hij ‘Voor het vergeten’ uit, een roman die Verhelst schreef na de dood van zijn moeder, volgens Dirk Leyman “een complexe ode aan de liefde en de weerbaarheid”
 
 

Foto: © Filip Naudts  /  Guarda La Fotografia

Assita Kanko

Assita Kanko

Assita Kanko is auteur, politica  en onderneemster. Met haar nieuwe boek ‘Leading Ladies’ brengt ze een positief en constructief verhaal dat vrouwen van de beste bagage voorziet om hun ambities waar te maken.
Alicja Gescinska

Alicja Gescinska

Alicja Gescinska is filosofe, schrijfster en tv-maakster. Dit najaar brengt ze ‘Thuis in muziek’ uit. In dit essay toont ze op overtuigende wijze aan dat muziek eerder een fundament dan een ornament van ons bestaan is. Muziek laat ons thuiskomen in onszelf.
Dirk De Wachter

Dirk De Wachter

Dirk De Wachter is psychiater-psychotherapeut en diensthoofd systeem- en gezinstherapie aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van KU Leuven, campus Kortenberg. Hij is opleider en supervisor in de gezinstherapie in verschillende centra in binnen- en buitenland.

 

Foto : © KU Leuven – Rob Stevens

Heleen Debruyne

Heleen Debruyne

Heleen Debruyne werkt bij Radio Klara en schrijft voor onder andere deBuren over kunst en cultuur. Daarnaast onderzoekt ze graag vleselijkheden in ‘Vuile lakens’, een podcast over seks en lichaam die ze samen met Anaïs Van Ertvelde maakt. ‘De Plantrekkers’ is haar romandebuut en verscheen in het voorjaar van 2016.

In november 2016 verscheen het boek Vuile lakens. ‘Een hedendaagse visie op seksualiteit’, waarin ze samen met Anaïs Van Ertvelde blootlegt dat “seksuele vrijheid” een illusie is.

 

 

Foto: © Carmen De Vos

Khalid Benhaddou

Khalid Benhaddou

Khalid Benhaddou is een eigentijdse stem in de Vlaamse moslimwereld. Hij is islamleerkracht, imam en voorzitter van het Platform van Vlaamse imams.
Eva De Groote

Eva De Groote

Eva De Groote was jarenlang curator in de Vooruit.  Daarna was ze een van de oprichters van Timelab, een werkplaats om de plek van de kunsten in de samenleving te onderzoeken. Sindsdien volgt ze resoluut haar schrijvershart. Haar literair debuut, ‘Na de regen’, is dit voorjaar verschenen.

Tijdens ‘Het woord bij de daad’ treedt ze graag aan als gastvrouw-moderator.