Ander licht op de zaak

za | 15:00 – 17:30 | Krookcafé (gelijkvloers) | gratis

Lies Steppe (Klara) interviewt wetenschappers van de UGent over het boek dat hen op een andere manier naar hun vakgebied doet kijken.
Met Frank Verstraete, Christel Stalpaert, Hendrik Vos, Sylvia Van Peteghem, Ilse Derluyn en Dominique Benoit.

De boeken:

Klik hier voor meer info.

Frank Verstraete

Frank Verstraete

Frank Verstraete is professor in het departement fysica en sterrenkunde aan de universiteit Gent. Hij is een autoriteit op het vlak van  quantumveeldeeltjesfysica, en werkt aan toepassingen op het gebied van quantumcomputing, atoomfysica en materiaalkunde.
Bezig zijn met wiskunde is zijn zoektocht naar de verklaring van de schoonheid van de wereld.
Boek: Dialoog over de twee voornaamste wereldsystemen – Galileo Galilei

FOTO : © Gwenny Cooman

Christel Stalpaert

Christel Stalpaert

Christel Stalpaert is Professor Podium- en Mediakunst van de opleiding Kunstwetenschappen aan de Universiteit Gent. Ze leidt het onderzoekscentrum S:PAM (Studies in Performing Arts and Media) en de onderzoeksgroep PEPPER (Philosophy, Ethology, Politics and PERformance). Ze verscherpt de theaterwetenschappelijke aandacht voor Vlaamse theatermakers in het buitenland met publicaties over o.m. Jan Lauwers en Alain Platel. Het onderzoek van Stalpaert spitst zich vooral toe op twee onderzoekslijnen: de transformatieve kracht van theater en dans in het verwerken van traumatische ervaringen enerzijds, en nieuwe vormen van activisme in het hedendaagse theater anderzijds.
Boek: Fahrenheit 451 – Ray Bradbury
HENDRIK VOS

HENDRIK VOS

Hendrik Vos studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit Gent. Sinds 1999 is hij er als professor verbonden aan de Vakgroep Politieke Wetenschappen. Intussen is hij er gewoon hoogleraar, gespecialiseerd in de politiek van de Europese Unie.
Hij tracht de Europese politiek ook begrijpelijk te maken voor een breder publiek. Samen met VRT-journalist Rob Heirbaut schreef hij het bekroonde boek Hoe Europa ons leven beïnvloedt en in 2019 Europa in woelig water. Sinds 2014 is hij vast columnist bij De Standaard. Vos geeft geregeld commentaar in de media over actuele gebeurtenissen in de Europese politiek. Samen met Heirbaut maakte hij in 2014 voor Canvas de reeks Het IJzeren Gordijn, een vijfdelige roadmovie naar aanleiding van de 25ste verjaardag van de val van de Muur.
Boek: Zuivering – Tom Lanoye
SYLVIA VAN PETEGHEM

SYLVIA VAN PETEGHEM

Sylvia van Peteghem is geen geboren bibliothecaris want pas toen ze in 1983 in de Boekentoren begon te werken, slaagde ze er in een boek te ontlenen. Er ging meteen een heel nieuwe wereld open midden een schitterend, vaak nog onontsloten erfgoed in een meer dan iconisch gebouw.  In 2000 werd ze hoofdbibliothecaris en door het unieke  van de collectie en dankzij een droomteam werd het zorgen voor en het delen van die rijkdom een doel op zich. De gebruiker – meer bepaald de onderzoeker –  en wetenschappelijke communicatie staan daarbij centraal.
Boek: Possession – A.S. Byatt

FOTO : ©

Dominique Benoit

Dominique Benoit

Dominique Benoit studeerde geneeskunde en inwendige ziekte aan de Universiteit Gent. Sinds 1996 werkt hij als intensivist op de dienst intensieve zorg van het UZ Gent waarvan hij sinds 2017 hoofd is. Als ervaren clinicus werkzaam in een hoogtechnologische omgeving pleit hij sinds jaren voor een meer humane aanpak van de zorg in de ziekenhuizen en daarbuiten. Als hoogleraar aan de Ugent stimuleert hij jongere en oudere artsen tot kritische zelfreflectie. De resultaten van een van zijn grote internationale studies, waarin hij stelt dat artsen in Vlaanderen niet altijd hun verantwoordelijkheid nemen in het beslissingsproces bij einde leven, zorgde voor enige ophef. Als fervente lezer pleit hij er onomwonden voor om literatuur verplicht te maken voor alle studenten geneeskunde. Omdat goede romans je een betere arts maken. Ze helpen je de patiënt te begrijpen en er empathie voor op te brengen.
Boek: 1q84 – Haruki Murakami
Ilse Derluyn

Ilse Derluyn

Ilse Derluyn, hoogleraar Interculturele Pedagogiek aan de Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek (Universiteit Gent), doet onderzoek naar het psychosociaal welzijn van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen, migranten- en vluchtelingenkinderen, door oorlog getroffen kinderen en slachtoffers van mensenhandel. Zij is ook actief betrokken bij de ondersteuning van vluchtelingen en van hulpverleners die met vluchtelingen en migranten werken, bij beleidsgericht onderzoek en bij beleidsbeïnvloeding. Ilse coördineert het Centre for the Social Study of Migration and Refugees (CESSMIR) en is co-directeur van het Centre for Children in Vulnerable Situations (CCVS).
Boek: Het kleine meisje van meneer Linh – Philippe Claudel
Lies Steppe

Lies Steppe

Lies Steppe zingt, neemt de jazzhonneurs waar op Klara in Take 6, Late Night Jazz en Round Midnight, presenteert Jazz Middelheim, werkt als voice over en als stemcoach. En als het even kan is ze graag moderator voor #daaromleesik.

FOTO : © Caroline Vinckart